На початку нового тисячоріччя культура безкарності продовжує стимулювати подальше розширення масштабів насильства і зростання злочинності. Сьогодні більш ніж будь-коли відчувається гостра потреба у функціонуванні судових органів, що мають міжнародну кримінальну юрисдикцію. Сучасні війни супроводжуються злочинами безпрецедентної жорстокості й цинізму. Маніпуляція страхом і стражданнями створює ланцюг насильства, коли тисячі людей стають мимовільним інструментом безжалісної політичної еліти в її боротьбі за владу. Народи світу прагнуть покласти край безкарності. Одним із важливих способів досягнення цієї мети визнане міжнародне кримінальне право. Міжнародне кримінальне право відіграє важливу роль у боротьбі зі злочинністю, яка все більше виходить за межі державного контролю і вступає у протистояння зі світовим правопорядком.
Нові безпрецедентні виклики для національної правоохоронної та судової системи, а також системи міжнародної кримінальної юстиції створило повномасштабне військове вторгнення країни-агресора в Україну. Коли йдеться про масштабні міжнародні злочини, вчинені в Україні, національна система кримінальної юстиції самостійно не вирішить питання відповідальності країни-агресора. Потрібна допомога міжнародного кримінального правосуддя, яка доповнює національну систему кримінальної юстиції.
Це підвищує значення наукових досліджень у цій сфері, а також підготовки спеціалістів, що володіють вагомими знаннями в області міжнародного й міжнародного кримінального права, здатних виконувати ці складні завдання.
Крім того, навчальна дисципліна спрямована на те, щоб дослідити існуючу систему (архітектуру) міжнародної кримінальної юстиції, проаналізувати її сучасний стан та перспективи розвитку.